Zelf je eigen groente verbouwen, is iets dat veel mensen heel leuk vinden. Maar als je het op wat grotere schaal wilt doen, dan gaat er heel wat tijd in zitten. Het begint al met een goede planning. Wanneer groeien bepaalde gewassen? Wanneer moet je ze oogsten? Wat hebben ze nodig? Zorgvuldig plannen voorkomt dat je gewassen sterven door de kou of juist door te warm en te droog weer in de zomer. Als je een moestuin aanlegt is het belangrijk dat je de gewassen goed kunt besproeien indien nodig. Tijdens een droge zomer is dat zeker nodig om de oogst niet verloren te laten gaan. Zorg dus altijd dat er water in de buurt is. Op een volkstuincomplex loopt meestal een sloot langs de tuinen waar je water aan kunt onttrekken om te sproeien. In je eigen achtertuin moet je soms wat meer moeite doen.

Zorg voor goede irrigatie

De grond moet los en soepel zijn als je aardappels gaat poten of als je jong opgekweekte planten overzet vanuit hun kweekpotjes in de losse grond. Bij een technische groothandel kun je materialen bestellen om ervoor te zorgen dat deze werkzaamheden gemakkelijker verlopen. Het spitten van de moestuin is de eerste voorbereiding die je doet voor het volgende seizoen. Spitten gebeurt meestal in oktober of begin november, als zo ongeveer alles, behalve de boerenkool, is geoogst. Je kunt dan ook weer een planning maken voor het volgende jaar. Vaak is het verstandig om niet jaar in jaar uit hetzelfde gewas op hetzelfde deel van de tuin te zetten. Zeker aardappels moeten worden afgewisseld. Zo voorkom je dat de grond wordt uitgeput en dat deze gezond blijft.

Sproeien tijdens droge zomers

Het klimaat in Nederland verandert. Het wordt warmer in Nederland en soms is er sprake van langdurige droogte. In zo’n periode is het belangrijk om voldoende te sproeien. Kleine particuliere tuinen mogen doorgaans gewoon gesproeid worden, ook als er een ‘beregeningsverbod’ geldt in de bepaalde delen van het land voor de professionele landbouw. Hiervoor gebruik je A-kwaliteit waterslangen die voldoende waterdruk aankunnen zodat het sproeien vlot verloopt. Je kunt werken met een dompelpomp. Die plaats je in de sloot naast je tuin en hier sluit je dan de slang met sproeimond op aan. Op die manier kun je je gewassen voorzien van voldoende water.

Oogst je groenten op tijd

Als de omstandigheden optimaal zijn dan kan het ineens hard gaan met groenten. Een komkommer die eerder nog te klein was om te oogsten kan ineens doorschieten. Datzelfde geldt voor sla. Houd je groenten dus goed in de gaten en oogst ze op tijd. Veel groeten kun je invriezen. Op die manier hoef je dus niet weken achter elkaar sperziebonen of spinazie te eten als die geoogst moet worden. Door de groente voor het invriezen kort te koken blijven de vitaminen en de smaak behouden. Gebruik ingevroren groente wel binnen een jaar omdat anders de kwaliteit achteruit gaat, ondanks de diepgevroren status van de groente.